Concept - Design - ontwikkeling- Concept - Design - ontwikkeling-

Energievreters: en hoe zit het met jouw CO2-uitstoot?

Energievreters is een initiatief van de FOD Leefmilieu. De overheid wil mensen laten inzien hoe energieverslindend hun huishuidapparaten en auto zijn om daarna milieuvriendelijke alternatieven voor te stellen.

De uitdaging

De FOD Leefmilieu wil burgers sensibiliseren en heeft daarvoor een gebruiksvriendelijke en laagdrempelige tool nodig.

De oplossing

Marbles ontwikkelde in ASP​.net energievreters​.be en de tool die in de site verwerkt werd. Daarvoor werken we samen met de vzw Ecolife dat gespecialiseerd is CO2-rekenmodules en gebruiken we de databanken van Febiac (auto’s) en GFK (huishoudapparaten) voor informatie over CO2-uitstoot, stroomverbruik, prijzen etc. Deze data importeren we 1 keer per maand zodat de tool up to date blijft en ook onze berekeningen juist zijn.

Regelmatig voeren we updates uit zodat de gebruiksvriendelijkheid altijd optimaal is. Zo hebben we de module over verlichting onlangs helemaal opnieuw gemaakt en is het nu mogelijk om te berekenen wat je per dag aan stroom gebruikt en hoeveel je per kamer gebruikt.

Nadat je één module – een blok vragen over een bepaald apparaat – doorlopen hebt, kan je een profiel aanmaken. Sinds 2006 werden er 5400 aangemaakt. Dit heeft als voordeel dat je gegevens opgeslagen worden en dat je op een later moment vlotter door de volgende module loopt.

Zodra je gegevens en gebruik bekend zijn, stelt Energievreteres een beter en goedkoper alternatief voor.

En nu? Rendez-vous chez-nous!