Marbles, een zelfsturend team in the making

Bij Marbles proberen we als zelfsturend team, zonder baas’, onze eigen koers te varen. Hoe we die zelfsturing aanpakken? Lees het in een nieuwe blogpost.

Als team van creatieve (en prettig gestoorde) individuen bouwen we elke dag opnieuw relaties tussen merken en mensen. Dat doen we zo op onze eigen manier. Vandaag houdt dat in dat we als zelfsturend team zonder “baas” en zonder een strakke hiërarchische structuur, onze eigen koers willen varen. En da’s niet altijd even gemakkelijk. Ons verhaal van zelfsturing begon bij de droom van Tom.

Ondernemer zijn, zonder te ondernemen

Ondernemer zijn. Klinkt fantastisch, toch? Helaas komen er een heleboel andere zaken bij kijken. Denk maar aan loonadministratie, puzzelen met verlofaanvragen of de opvolging van projecten. Voor ondernemen, in de puurste zin van het woord, blijft uiteindelijk niet veel tijd over. Zeker wanneer je medewerkers met een de baas lost het wel op”-mentaliteit aan hun werkdag beginnen. Ik liep steeds vaker achter de feiten aan, tot op het punt dat ik ze niet meer kon inhalen. Ik droomde luidop van een team dat zichzelf stuurt, dat zelf beslissingen neemt en dat bovendien de bijbehorende verantwoordelijkheden op zich neemt. Zo zou ik eindelijk opnieuw de tijd vinden om te doen wat ik graag doe: ondernemen.

Van kleine stap naar grote verandering

Het moest anders, het moest beter. Maar bovenal moest het opnieuw met volle goesting’. Achteraf is het moeilijk om aan te wijzen waar die ommezwaai ooit begonnen is. Zonder het goed en wel te beseffen, hebben we kleine stappen gezet die ons steeds dichter bij het eindresultaat brachten.

Behandel je medewerkers zoals je zelf behandeld wil worden”

Onder het motto behandel je medewerkers zoals je zelf behandeld wil worden” begon ik aan ons HR-beleid te sleutelen. Eerste stap op ons pad? Scrum! Kort gezegd komt scrum’ hierop neer: je maakt grote projecten en uitdagingen klein en beheersbaar, waardoor je – dankzij sterk teamwork – sneller concrete resultaten kunt realiseren. Daarnaast begonnen we te werken met een aantal tools zoals Teamleader, Exact en Slack om de interne communicatie te optimaliseren en een aantal administratieve taken te verlichten. We voerden flexibele werktijden in en kunnen nu ook werken van eender waar, ook vanuit het buitenland. We organiseren creatieve dagen’ waarop we niet voor onze klanten werken. Op zulke dagen bedenken we nieuwe bedrijfsconcepten, experimenteren we met tools, testen we nieuwigheden uit, nemen we deel aan wedstrijden of optimaliseren we onze eigen diensten. Ook ons Onbeperkt Verlof™ past in dat plaatje. Kortom, door ons team vrijheid en ruimte te geven, komt de goesting’ om te werken vanzelf!

Van baas naar coach

Iemand vrijheid en vertrouwen geven is nooit makkelijk. Alle voorgaande stappen voelden dan ook aan als een sprong in het diepe. En toch was het voor ons team de juiste beslissing. Eén waar ik liefst nog een schepje bovenop wilde doen: ik wilde van baas naar coach. Dat kon alleen maar als iedereen meer verantwoordelijkheid wilde dragen dan enkel zijn of haar functie. Denk aan het beheer van uitgaven, onderhandelingen met leveranciers en het contact met klanten. Wanneer het team zulke zaken zelf opneemt, worden de problemen sneller opgelost en worden klanten bijgevolg sneller geholpen.

Meer vrijheid, meer inzet

Door het team meer vrijheid te geven, merkte ik dat er meer inzet kwam. Als je medewerkers gedurende de week eens wat vroeger kunnen stoppen om, zeg maar, boodschappen te doen, maken ze er geen probleem van om die ene dringende e‑mail tijdens het weekend te beantwoorden. Geen gedoe meer met overuren, beslis gewoon lekker zelf waar en wanneer je werkt!

Een zelfsturend team, da’s vallen en opstaan

Meer vrijheid en verantwoordelijkheid brengen ook een aantal frustraties met zich mee. Waar grote problemen vroeger makkelijk werden doorgeschoven naar de baas’, probeert ons team ze nu zelf aan te pakken. Dat is niet altijd even makkelijk, maar wel erg leerrijk.

If there’s no trust, there’s no us

Onze weg naar een zelfsturend team zou nooit mogelijk geweest zijn zonder de communicatie en cultuur binnen ons team. Open communicatie en wederzijds vertrouwen is de basis voor elke duurzame relatie. Waarom zou dat op de werkvloer anders zijn? Door eerlijk te communiceren, schep je duidelijke verwachtingen waarop je kunt bouwen. Het zorgt ervoor dat we gemotiveerd aan onszelf en aan onze projecten werken.

Never ending story

Marbles’ verhaal van zelfsturing is er een zonder einde. We hebben gisteren niet beslist dat we vandaag een zelfsturend team zouden zijn. We hebben er wél voor gekozen om ernaar te streven om een plek te zijn waar mensen graag komen werken. Alle stappen die we tot nu toe gezet hebben, brengen ons daar dichterbij. Die stappen willen we in de toekomst dan ook blijven zetten. Let’s evolve!

En nu? Rendez-vous chez-nous!