Thuiswerken suckt. Maar als het leven je citroenen geeft…

… dan maakt Marbles limonade! Dit zijn enkele herkenbare problemen van thuiswerken. Onze collega’s springen er wel heel creatief mee om.

Jep, we werken allemaal noodgedwongen van thuis uit. Om verdere besmetting te voorkomen, uit solidariteit voor de risicogroepen en om onze burgerplicht te vervullen. Merci aan onze hulpverlenende helden van vandaag. En al was thuiswerk bij Marbles al lang één van onze vrijheden: het voelt ineens veel minder goed. “Thuiswerken suckt”. Sorry voor ons taalgebruik, maar we stoten op enkele frustraties waardoor we ‘onzen bureau’ en alles wat erbij hoort erg hard missen. Herkenbaar? We geven je inspiratie om te kunnen omgaan met de ongenoegens van telewerk.

Probleem #1: Gdvrdmme niet nu, stomme kat!

Sorry – nogmaals – voor ons taalgebruik. We houden van alle dieren, maar die katten weten toch écht hun momenten uit te kiezen, hé? Liggen op je laptop, op je schoot kruipen voor een overload aan aaitjes (en oh wee als je even stopt) of zelfs op je hoofd klauteren als hun aandachtsniveau niet naar verwachting is. Zucht.

Op de foto: collega Simon met een klein aandachtsprobleempje.

De oplossing: De wc-rol techniek”

Feit 1: je hebt tonnen wc-papier op overschot want je beseft dat hamsteren toch niet nodig was.
Feit 2: je kat heeft affectie nodig van haar/​zijn baasje.

Mix deze twee feiten bij elkaar en merk hoe je ongestoord kan verder werken terwijl je kat zich in het kleinste kamertje bevindt… 

Probleem #2: Enkele nieuwe kleine collega’s”

Kleine nieuwe collega nummer 1 en kleine collega nummer 2 vragen nogal veel aandacht. Ze vragen ook constant wat je aan t doen bent. Helaba, zo gaat dat niet. Marbles doet aan zelfsturing hé! Thuiswerken met kids: het is geen evidentie – om niet te zeggen mission impossible’. De papa’s en mama’s onder ons zijn ondertussen al meesters in multitasken, maar waar blijf je de inspiratie halen om je kinderen (op een educatief verantwoorde manier) bezig te houden?

Op de foto: de twee nieuwe collega’s van Tim. Hij weet duidelijk nog niet goed hoe hij zich daarbij voelt.

Oplossing: Zwaai eens naar meneer de klant!”

Met je ene voet de Maxi-Cosi schommelen, met je linkerhand het boekje vasthouden, met je neus je laptop bedienen en met je rechterhand je notities nemen. Kan. Maar hoeft niet. Betrek je kinderen in je confcall zoals onze collega Tim. Zwaai eens naar meneer de collegaklant!” klinkt het daar. Wedden dat klanten (nog) meer sympathie zullen hebben voor je harde werk? 

Op de foto: papa en collega Tim met zijn twee flinke helpers. Creativiteit ging plots 100% naar boven bij Marbles.

Een andere mogelijkheid is om duidelijke tijdstippen af te spreken met je kids. Nu moet papa werken, maar als de grote wijzer bovenaan staat gaan we even samen spelen!” Duidelijkheid troef. Maak eventueel zelf een schoolplanning’ voor hen. Zo behouden ze hun dagelijkse routine (belangrijk!).

Op de foto rechts: de zus van collega Hanna liet het schoolprogramma thuis gewoon doorgaan.

Probleem #3: Verdorie, mijn kabel is niet lang genoeg”

Oh, wat appreciëren wij plots onze eigen handig ingerichte werkplek. Onze living is bij nader inzien toch niet zo knap ingericht als we initieel dachten.

Punt 1: Waarom heeft dit huis zo weinig stopcontacten?”
Punt 2: Een eettafelstoel is tof voor efkes. Mijn rug haat mij.”
Punt 3: Sorry liefste tweede scherm. Ik nam je altijd voor vanzelfsprekend, maar ik mis je zo.”

De oplossing: Kattenkop en infrastructuur delivery”

De kattenkop of ook wel verdeelstekker: handig voor al je kabels die niet lang genoeg zijn. We beschouwen het sinds kort als één van de meest onderschatte uitvindingen. Een andere oplossing voor je goed ingerichte werkplek thuis? Een sympathieke collega die aan infrastructuur-delivery doet. Het idee verschilt niet veel van het gekende take-away concept: je dropt het tweede scherm aan de voordeur, belt en loopt weg. 

Op de foto: Collega Britt wint de strijd van de verlengsnoeren.

Probleem #4: Onze grootste temptation? Eten. We gaan de verleiding aan!”

Dé ultieme relatietest voor ons en ons #healthybody: thuiswerk. Want lekkere snacks schuilen achter elke hoek. En je wil ze. Allemaal. Niet per sé uit honger, meer uit verveling en ontspanning. Je vindt het super chill om naar de ijskast te lopen en die vervolgens open te trekken om dan tot het besef te komen dat de inhoud nog steeds onveranderd is. Maar ja kijk, wij gaan nu eenmaal de verleiding aan. Hoe voorkom je dat die drang om te snacken de spuigaten zal overlopen?

Oplossing: Zo dichtbij maar toch zo onbereikbaar”

Leg die ongezonde verleidingen zo ver mogelijk weg – of haal hun gezonde alternatieven in huis. Collega Paulien heeft nog een andere oplossing: leg de snack zo ver mogelijk buiten handbereik. Hoog op een kast, achter gesloten deur of in de brievenbus van je buren. 

Op de foto: Paulien neemt de nodige coronamaatregelen. 

Probleem #5: Ik mis mijn collega’s!”

Ongetwijfeld het grootste probleem onder de Marbles-collega’s, maar waarschijnlijk ook bij jou. Hoe moet ik het uithouden zonder mijn collega’s of ander sociaal contact?” We luisteren uit pure miserie naar de playlist alone again’ op Spotify en eten een pot Ben&Jerry’s op met de lepel (ref. mislukte poging van puntje hierboven). Tjah, wat kunnen we zeggen: teamsfeer en collegialiteit zijn voor ons su-per belangrijk en zonder onze collega’s voelen we ons niet compleet. Daarom gingen we op zoek naar alternatieven om onze gezellige samen Marbles’-momentjes te kunnen blijven beleven.

Oplossing: Virtueel klinken en plezier maken”

Lunchpauze nemen we nog altijd samen. Tijdens onze virtuele lunchmeeting moest iedereen elkaar wel laten uitspreken of het was één grote onverstaanbare conversatie. Maar dat is dan weer een les die we meenemen naar de lunches in real-life. Om te ontspannen hebben we op kantoor een pooltafel en dart staan. Ook dat gebeurt nu online. Het kwart-voor-vier-bier op vrijdag hebben we vervangen door virtueel klinken op het weekend’. Samen bellen we in om ons glas te heffen op het einde van de werkweek – die er toch heel wat anders uitzag dan normaal.

Op de foto: een glaasje druivensap om de werkweek door te spoelen.


Kortom, we moeten allemaal wat geven en nemen in moeilijke tijden. Onze gedachten gaan uit naar alle mensen die in isolement zitten of ziek zijn, naar alle zelfstandigen die hun zaken moeten sluiten en naar alle verpleegkundigen en dokters die dag in dag uit alles geven. Laten we samen positief blijven, er het beste van maken en zorgen voor elkaar. #samenmarbles #covid19

En nu? Rendez-vous chez-nous!