Position switch: van Content Marketeer naar Product Owner

Wie Marbles volgt en onze blog leest, weet dat we volgens Scrum werken en dat de implementatie ervan continu evolueert. Onze meest recente verandering op de werkvloer is de introductie van een Product Owner (PO).

Wat doet een Product Owner?

Onze PO staat actief en betrokken tussen de klant en het team. Sylvie weet precies wat de problemen, vragen en behoeftes van de klant zijn en vertaalt die naar haar collega's. Haar voornaamste taak is dan ook communiceren. Ervoor zorgen dat de visie en het doel van de klant kraakhelder zijn.

Wat, wanneer en hoe?

Sylvie weet exact wat er wanneer moet gebeuren om een doel te realiseren. Ze beheert die korte en langetermijnplanning in de product backlog. Om prioriteiten te bepalen, houdt ze rekening met een aantal zaken zoals budget, hoe prangend het is voor de eindgebruiker en hoeveel onduidelijkheid er nog over bestaat. Om doelen en taken – ook wel user stories genoemd – te verfijnen zit ze regelmatig met het team, of een deel van het team, samen. Product backlog refinement, noemen we dat.

De essentie?

Samen gaan we voor korte en regelmatige releases waarop we dito feedback van de klant verwachten. Het draait allemaal om snel schakelen, snel bijsturen zodat we langzaam maar zeker in de goeie richting vooruitgaan, en blijven gáán! Om het team niet te overladen met info die er op dat moment niet toe doet, brieft de PO just in time’. Waarom? Focus verhogen en kwaliteit garanderen.

In essentie gaat het dus om 3 dingen:

  • snel beslissingen nemen
  • focus op vroege en snelle feedback
  • input minimaliseren en outcome maximaliseren

Waarom is een Product Owner nodig?

Bij Marbles willen we onze klant door en door kennen. Hun langetermijnvisie, uitdagingen en planning lagen vroeger tussen de account managers en het team, terwijl er nu iemand voltijds mee bezig is. Sylvie soigneert de klanten alsof het haar kindjes zouden zijn. Allez, bij wijze van spreken hé.

En nu? Rendez-vous chez-nous!