Marbles geeft medewerkers onbeperkt verlof

Enkele weken geleden lazen we in een krantenartikel: Een goeie vakantieregeling is volgens een kwart van de werkgevers ook steeds meer cruciaal om talent aan te trekken.” Bij Marbles hadden we dat allang begrepen.

En als er iets is wat we goed kunnen, dan is het wel onszelf goed soigneren. Dat doen we inderdaad vooral zelf, want Tom (onze CEO) heeft het veel te druk om te beslissen wie er wanneer op verlof mag en voor hoe lang. Als zelfsturend team hebben wij de verantwoordelijkheid gekregen om autonoom te beslissen over vakantiedagen.

365 dagen vakantie per jaar

Voor je het verkeerd begrijpt, wij werken wel degelijk regelmatig en hard. Alleen heb je soms een time-out nodig om productief te blijven, en wij vinden dat je daar niet echt een getal op kan plakken. Daarom zeggen we onbeperkt. Hoeveel dagen dat precies zijn kies je zelf, zolang je job maar uitgevoerd wordt. En om zeker te zijn dat we niet het tegenovergestelde effect krijgen, is er ook een minimum van 20 vakantiedagen die je per jaar moet nemen.

Het concept is niet nieuw. We volgen hiermee het voorbeeld van verschillende bedrijven in de digitale sector. Denk aan Netflix die sinds 2004 onbeperkt verlof geeft.

Vakantiedagen beperken is logisch in sectoren waar tijd op de job evenredig is met het rendement, zoals in de industrie. Zo renderen mensen aan de assemblagelijn alleen voor het bedrijf wanneer ze werken. In veel andere sectoren is dat echter niet zo, en toch passen we daar dezelfde, verouderde, principes toe. Geef mensen de vrijheid om zelf hun tijd in te delen en de verantwoordelijkheid om zelf hun job te plannen, en ze zijn productiever.

"We investeren volop in een aangename werksfeer en voordelen voor de mensen die hier werken. Dat is volgens ons de beste manier om te groeien als bedrijf."

Groter plaatje

Onze vakantieregeling past in een ruimere context van maatregelen die we hebben genomen om ons team gelukkiger te maken en het gemakkelijker te maken om nieuw talent aan te trekken. We investeren volop in een aangename werksfeer en voordelen voor de mensen die hier werken, omdat gemotiveerde medewerkers ons belangrijkste kapitaal is. Dat is volgens ons de beste manier om te groeien als bedrijf.

Naast de dingen die redelijk standaard zijn in onze sector zoals een hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, ecocheques, teambuilding uitstapjes, een gsm met abonnement enzovoort, geven we nog veel meer interessante extra’s.

Spotify Premium & Netflix abonnement

Onder het motto “Een kleine kost voor het bedrijf, een grote winst voor de werknemers” krijgt iedereen bij ons toegang tot de beste streaming media die we kennen. Tof hé?

We vinden het belangrijk dat onze werknemers met een ontspannen gevoel komen werken. Door het aanbieden van Spotify & Netflix proberen we dan ook om de fiets, trein of busrit naar het werk dat ietsje aangenamer te maken. Muziek, films en series zijn geven je de opportuniteit om even te ontsnappen aan de snelheid van de dag. We zijn er van overtuigd dat iedereen zo’n momentjes nodig heeft om op andere momenten de focus nog beter te krijgen.

Collectieve schouderklopjes

Om positieve feedback te stimuleren, introduceerden we Bonusly. Het laat ons toe elkaar bonuspunten te geven als we tevreden zijn van iemand z’n werk. Met de bonuspunten die je verzamelt, kies je cadeautjes uit de catalogus. Daar zitten leuke dingen in zoals een fitnessabonnement, een anti-stress behandeling bij het massagesalon om de hoek en een dinertje met een collega naar keuze.

Er wordt in de wereld te weinig aandacht besteed aan de dingen die positief zijn. Dat zijn net de dingen waar je de energie uithaalt om nog beter te doen. Wij vinden het belangrijk om onze medewerkers te stimuleren om collega’s feedback te geven op momenten dat ze zichzelf uitdagen.

Creatieve namiddagen

Om de twee weken houden we een halve dag vrij voor creatieve tijdsbesteding. Een uitverkoren moment om je te verdiepen in die nieuwe programmeertaal, te werken aan een side-project of een grappig filmpje te maken voor een wedstrijd.

Als je al je dagen volledig vol plant met werk voor klanten, heb je weinig tijd om aan jezelf te werken. Door af en toe een halve dag bewust niet voor klanten te werken, houden we ruimte vrij om in te spelen op nieuwe innovaties en dingen uit te testen waar we anders geen tijd voor zouden hebben.

Opleidingen en conferenties

Om iedereen te stimuleren om te blijven bijleren, zetten we geen limiet op opleidingen of conferenties waar je aan kan deelnemen. Vind je iets in binnen- of buitenland waar je wat van kan opsteken en een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf? Dan sturen we je op pad en betaalt Marbles je ticket, reiskosten en eventueel verblijf.

Werksfeer

Misschien nog het allergrootste voordeel dat een klein team van digitale professionals te bieden heeft, is de unieke werksfeer die we creëren. Voor formeel gedoe is er weinig plaats. We hebben zelf inspraak in het beleid dat we voeren en de strategie die we kiezen, en iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf. Kortom, we trekken allemaal aan dezelfde kar. En dat is precies het kader waar bovengenoemde fratsen het beste tot hun recht komen!

En nu? Rendez-vous chez-nous!