Onbeperkt verlof, één jaar later | Marbles
Tegel Onbeperktverlof

Onbeperkt verlof, één jaar later

Het is een jaar geleden dat Marbles onbeperkt verlof lanceerde. Ontdek hier hoe het er nu mee mee gaat!

Onbeperkt verlof, één jaar later

Het is precies een jaar geleden dat Marbles z’n onbeperkt verlof lanceerde. Om nieuw talent aan te trekken. Om onze medewerkers te blijven motiveren en inspireren. En omdat we als zelfsturend team onze CEO niet willen belasten met wie, wanneer en hoe lang. We blikken terug op dat eerste jaar.

Wie onze blogpost van een jaar geleden er even bijneemt, leest dat we voortaan 365 dagen per jaar verlof hebben. Maar, voor je het verkeerd begrijpt, wij werken wel degelijk regelmatig en hard. Alleen heb je soms een time-out nodig om productief te blijven, en wij vinden dat je daar niet echt een getal op kan plakken. Daarom zeggen we onbeperkt. Hoeveel dagen dat precies zijn kies je zelf, zolang je job maar uitgevoerd wordt.”

Nadat Marbles’ nieuwe vakantieregeling bekend maakte, is er wel wat om te doen geweest. De pers sprong er op met koppen zoals De baas die zijn personeel onbeperkt verlof’ geeft” en Bij dit bedrijf neem je zoveel vakantie als je wil”, de open sollicitaties liepen vlotjes binnen en rondom ons veel vragen van vrienden en familie: Maar dat kan toch nooit werken? Dus als je morgen geen zin hebt om te werken, ga je gewoon niet? En waar gaat de volgende vakantie naartoe? Wel, hoe dat precies zit en waarom ons Onbeperkt Verlof voor iedereen wél werkt, beantwoorden we aan de hand van 3 uiteenlopende profielen waaruit het team van Marbles bestaat.

Ijsland

Werken op verplaatsing

Marbles’ Onbeperkt Verlof houdt ook in dat je kunt werken waar je maar wilt. Gewoonweg op kantoor, gezellig thuis, in een coworking space of in een ander ver oord (met wifi!). Handig voor diegene die zich wilt afzonderen om geconcentreerd te kunnen doorwerken of om bijvoorbeeld zijn partner in het buitenland op te zoeken zoals Rias, onze Technical Lead, dat deed: Ik ging een maand naar Ijsland om bij mijn vriendin te zijn die daar gedurende 5 maanden stage deed. Overdag werkte ik (en was ik trouwens veel productiever) en s avonds waren we samen. Af en toe gingen we op weekend of een dagje uit.

Vaak op reis

Voor wie graag reist en dat het liefst zo vaak mogelijk doet, is onbeperkt verlof een zege. Een verre reis naar Bali, een vakantie in Spanje of een korte citytrip naar Moskou? Het kan allemaal! Flor, onze Chief Customer Happiness en Scrum Master, getuigt: Ik kan reizen wanneer en zoveel ik wil. Anderzijds ben ik meer geneigd om tijdens het weekend of vanuit mijn hotelkamer nog wat te werken. Ik zorg ervoor dat alles in balans is.”

Tim Boot

Tijd voor familie

Wanneer er kinderen in het spel zijn, is het meestal dag in dag uit rennen van de badkamer, naar de auto, naar de crèche, naar klanten/​kantoor en terug naar huis. Chaos en hectiek voeren de boventoon. Meer flexibiliteit verhelpt dit. Onbeperkt verlof gaf me heel veel vrijheid, en bijgevolg een enorme verlaging van mijn stressniveau”, licht Tim Berghmans, COO en vader van twee jonge kinderen, toe. Het zorgt ervoor dat ik geen vakantiedagen meer moet tellen, niet meer moet stressen’ als ik thuis moet blijven voor een ziek kind of om tijdig aan de schoolpoort te staan. Onbeperkt verlof gaat voor mij veel verder dan het vakantie nemen’, het zit hem voor mij ook in extra tijd die er onder meer voor zorgt dat ik s ochtends de ochtendrush kan vermijden door wat meer tijd te nemen om de kinderen en mezelf klaar te maken.”

Ons jaar in cijfers

Het resultaat van dat jaar in cijfers? Van augustus 2016 tot juli 2017 telden we 296 verlofdagen, en 18 ziektedagen. Dit komt dus neer op 29,5 vakantiedagen per persoon. Bovendien ging het hele Marbles-team op reis naar maar liefst 61 bestemmingen!